26 ADRIE SCHIMMEL

26
ADRIE SCHIMMEL 

ORANJELAAN 8   ATELIER ALLEEN ZONDAG GEOPEND
KERAMIEK
06-30151865
adrie.schimmel@planet.nl

Op mijn vijfentwintigste ben ik begonnen met het bewerken van klei. Zowel het draaien op een schopschijf (later een elektrische) als handvormen heb ik mij eigen gemaakt. Verschillende pottenbakkers hebben mij de kneepjes van het vak geleerd.
De laatste jaren ben ik eigenlijk alleen maar bezig met handvormen. De meeste werken bestaan uit ronde vormen. Ik bouw mijn potten en vazen op met ringetjes klei, die ik dan later egaliseer. Mijn schalen maak ik van platen klei en maak dan dankbaar gebruik van de kleiwals.
Ik ben altijd op zoek naar grenzen: hoe dun kan ik werken? Kan ik nog minder glazuur gebruiken of juist helemaal niet? Kan de vorm nog eenvoudiger? Mijn werken hebben altijd iets van openheid in zich, naar buiten of naar binnen toe. De namen die ik geef ontstaan spontaan en hebben een associatie met het gevoel wat ik erbij heb.
Ik probeer allerlei glazuren uit, onder andere bij raku stoken of gebruik juist helemaal geen glazuur zoals bij houtstook. Raku betekent ‘geluk door toeval’. De werken zijn herkenbaar aan het craquelé uiterlijk. Deze manier van stoken is onvoorspelbaar en heeft een onverwacht effect. De delen die niet geglazuurd zijn houden de kleur van de klei of worden zwart(er). Bij houtstook polijst ik de pot eerst met een lepel of een steen, daarna wordt de pot biscuit gebakken in een elektrische oven. Vervolgens stop ik de pot in een houtvuurtje in een gat in de grond. Er ontstaan dan verrassende effecten op de pot.
Voor mij is het werken met klei een goede combinatie met mijn werk als adviseur in de gezondheidszorg. Op beide plekken ben ik bezig iets op te bouwen. Ik ben op zoek naar spanning en evenwicht in en tussen beide bezigheden. Beiden doe ik vanuit mijn hart, maar als adviseur ben ik hoofdzakelijk met mijn hoofd bezig, terwijl ik het werken met klei met mijn handen doe en meer van het toeval af laat hangen. Het werken met klei geeft mij rust en inspireert mij.
Mijn werkstukken zijn sinds een aantal jaren te zien op kunstmarkten, atelierroutes, exposities. De laatste jaren vaak samen met het werk van Elly van de Merwe. Ik werk samen met haar in het atelier achterin haar tuin in Driebergen.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!